Del 5 – Träning eller Tävling i JuJutsu?

Då vi utrett vad JuJutsu är i Del 2 av artikelserien, så förstår ni kanske att då JuJutsu är allt inom kampsport (dock väldigt lite svärd och andra vapen), så kanske man ska börja med att ställa sig frågan om man ska bland in fler moment. I min värld så ger tävling en extra dimension till träningen. Jag tycker inte man ska välja bort tävling, men man behöver inte fokusera på den. Vi tävlar ju i allt i vardagen, vi spelar kort och brädspel på kvällarna, i den sociala vardagen ar vi en tyst tävland om ven som har fräckaste prylarna eller snyggaste skorna på krogen. Vissa går all-in och gör det till sitt liv, andra gör det för att det är kul. Och det är lite så jag tycker att man ska tänka med JuJutsu oxå.

Vi har dessutom så många olika tävlingsformer inom JuJutsu, 3 st officiella, samt en massa stil specifika tävlingar. I ÖKSF JuJutsu fokuserar vi på de officiella, vi har inom vår stil Kita Ryu Jutsu, valt att inte ta fram någon egen form, utan vill erbjuda de som vill fokusera på tävling möjligheten att ta steget internationellt, och då är det bäst att hålla sig till de officiella som gäller i hela världen.

Fighting. Ett regelsystem som har väldigt lite? JuJutsu men väldigt mycket kampsport. Man slår och sparkar, kastar och låser armar och ben. Känns det igen? Ja, dagens MMA med högsta ligan UFC har väldigt mycket gemensamt med JuJutsu Fighting. Men en massa begränsningar, vi får inte slå/sparka någon som vi håller i eller håller i oss – varken stående eller liggandes. Och vi får inte slå hårt!! För att få slå mot huvudet är det dessutom åldersgräns (15år). Man kan börja tävla i fighting från man fyllt 6år. Reglerna på barn är skriva utifrån spelarna upplevelse, så det är inte bara domarna som bestämmer när ett slag, eller kast, är för hårt, utan även den som blir slagen eller kastad. Jag är själv domare, och har dömt över 200 matcher på barn nivå, och tycker detta funkar helt utmärkt. Man ser väldigt fort om någon av spelarna tycker att det här var för läskigt eller gjorde för ont. Tränarna förstår även dom detta så antalet varningar man behöver dela ut på för hårda tekniker är inte många. Kort kan man säga att vid 6 år tillämpar man ultralätt kontakt, dvs ett slag som är riktat emot, men träffar i luften 5cm framför motståndaren, ska räknas som träff. Sedan ökar man hårdheten succesivt upp mot vuxen ålder, där man som domare tillåter betydligt hårdare slag – men man får aldrig skada.

NeWaza. NeWaza betyder fritt översatt “tekniker nere på mattan”. Det är en form av brottning som börjar ståendes, men de tävlande hamnar genom en fällning eller ett kast ganska snart nere på träningsmattan och ska då försöka etablera en position i överläge – låsa sin motstånadare i ett grepp – i några sekunder, och får på så vis poäng. Man kan även få sin motståndare att ge upp genom att göra något som gör ont (låsning mot en led) eller strypning. Även här är lägsta ålder 6år. Vid strypningar på barn väntar man som domare inte på att motstånadren ska ge upp, utan är strypningen rätt utförd och borde fungera så bryter man matchen och utser vinnare. Sedan tillåter man mer och mer kraft i strypningen allt eftersom så vid vuxen ålder är det upp till spelarna själva att avgöra om en strypning fungerar och själva ge upp.

Duo. Här är det enda officiella systemet som enligt mig visar upp vad JuJutsu är, dock med lite show moment inlagda. Man tävlar i par, och får ett antal (20st) olika angrepp / attacker som man själv ska ta fram försvar på. Man poängbedöms sedan utifrån realism och funktion hur väl försvaren på angreppen genomförs och fungerar. Det finns naturligtsvis ganska många moment en domare tittar på, men om man utgår från realism och funktion så brukar resterande falla på plats. De tekniker man visar upp är uppdelade i 4 grupper: grepp, livtag, slag/spark och vapen. Generellt är Duo mycket kul att titta på och visar upp de flesta av momenten i JuJutsu. Man kan tävla från 6år.

Det var de officiella tävlingssystemen. I ÖKSF har vi tidigt sattsat på egna domare, så vi har ganska stor förståelse för reglerna, vilket gör att vi kan väva in tävlingsreglerna i vår ordinarie träning på ett naturligt sätt, så den dag jag vill prova på att tävla, då kan jag prova.