Del 4. – Kostnader

I min följetong om JuJutsu har jag nu kommit till kostnader, här jämför jag JuJutsu i ÖKSF med andra sporter, träningsavgifterna i ÖKSF gäller för hela ÖKSF oavsett sport, men utrustningen är räknat på JuJutsu.

I ÖKSF tränings & medlemsavgift per termin = 600 upp till 14år, 800 kr över 14år
Utrustning: Dräkt med klubb brodyr (håller många år): 400 kr
När ÖKSF bildades 2014 togs ett beslut att föreningens kostander som kunna motiveras mot medlemmarna, aktiviteter och resor skule bära sina egna kostnader. Och inga dålda kostnader fick förekomma. Många föreningar använder vad man kalla för BETING, dvs en skyldighet att sälja kakor, sockar eller annat jox för att finansiera sin verksamhet. Det är vad vi på ÖKSF kalar för en doldkostnad för medlemmen. Vi anser att ett beting ska beslutas av årsmötet och buntas ihop med övrig avgift, inte komma som en överasknng när medlemmen redan börjat träna. Så i korthet så har vi inga beting.

Och det gäller inte bara på ÖKSF som det är förhållandevis billigt, det ser ungefär lika ut i hela sverige. Gämför man mot andra idrotter är kampsporten förhållandevis billig. Riksidorttsförbundet har en rapport som nu är till åren, men speglar fortfarande hyffsat verkligheten. Tränings och medlemsavgifter skiljer ofta inte så mycket mellan idrotter på barn nivå. Men det är framförallt utrustningen. Kampsport är inte en utrustningssport. Dräkterna (i jujutsu) kostar några hundra (400kr i ÖKSF) och håller många år, ofta kan man sälje de vidare för ca 50% av värde när man växer ur. Övrig utrustning så som skydd, handskar mm är bara obligatoriskt när man tävlar, i övrigt har de flesta klubbar (även ÖKSF) utrustning för utlåning under träning. Men inte heller den utrustningen behöver köpas varje år, utan även den håller. Det blir även dyrare med åldern i de flesta sporter. Utrustningen är ca dubbelt så dyr innom de flesta sporter för en 15åring mot en 10åring och dubbelt up igen för en vuxen. Kamposporten kostar ung samma oavsett ålder.

Så vad kostar det att träna i JuJutsu ÖKSF inkl utrustning?
Total / år: Beräknat att ett barn behöver byta dräkt oftare (dom växer ju)
Från 14år: Avgift: 1600 kr, dräkt (utslagen på 4 år): 100 kr = totalt: 1700 kr
Under 14år: Avgift: 1200 kr, dräkt (utslagen på 2 år): 200 kr = totalt: 1400 kr

http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/barn-och-ungdom/kostnader-for-idrott_barn.pdf