Del 3. – Vem JuJutsu bra för?

För att kunna svara på frågan vem JuJutsu är bra för vill jag återkoppla till ungdomsbarometern och statestiken. 46% av kampsportarna känner att dom utvecklas. Men hur utvecklas man? Jag har följt mina och andras barn och deras utveckling, och sett att koordinationen på ett barn som tränar JuJutsu brukar vara betydligt bättre än hos gämnåriga kamrater. Och det är ju alltid bra. Och all idrott är bra för barn och ungdomar – framförallt att man måste lära sig att göra som någon annan säger. Idrottsrörelsen lider inte av samma problem som skolan gör, dvs att vi inte kan säga till på skarpen om någon förstör en undervisning/träning, och inom kampsporten och JuJutsu har vi en massa olika regler som vi måste följa för att inte göra illa oss. Då blir det extra viktigt.

Om vi tittar på oss vuxna, varför ska jujutsu vara bra för mig? Dels tycker jag att det är en träningsform där man får känna sig duktig, vilket 32% av utövarna håller med om (men då om kampsport generellt). Och att känna sig duktig är ett av våra grundläggande behov. Anledning till att man känner sig duktig är att man konstant lär sig nya saker. Jag själv har hållit på i över 30år och jag lär mig fortfarande, hittar konstant nya stenar att vända.

Den riktigt stora vinsten man har är rörlighet. När vi blir äldre blir vi oxå stelare i kroppen, och enda sättet att motverka det är att röra på sig. Där anser jag att JuJutsun är överlägsen träningsform när det kommer till rörlighet. Vi rör oss och våra leder hela tiden, på olika sätt, åt olika håll. Men en bra JuJutsu behöver inte betyda att du kan röra dina tår med raka ben eller slå en knut på armarna bakom ryggen, en bra JuJutsu innebär att du har förståelse vad som inte går att gjöra och utnyttja det, så även den ovigaste utövare kan vara och bli duktig.

Då jag hänvisar till ungdomsbarometern, kan det vara bra att dela med sig av källan oxå. Ungdomsbarometern.